Frågor och svar
Vår vision är en levande landsbygd. Här har vi samlar frågor och svar – klicka på frågorna för att se svaren.
Vad är service-/nätavgift?
Service-/nätavgiften är en månadskostand precis som nätavgift för el eller liknande. Avgiften belastar medlem per anslutning. Detta faktureras kvartalsvis och börjar komma efter att installation är klar och fiberanslutningen är driftsatt. Avgiften är i dagsläget 80 kr/anslutning (exkl moms) och beslutades på årsmötet.
Hur snabbt kan jag surfa med fiber?
Standardhastigheten för fiber är 100 Mbit, men man kan välja på olika nivåer av hastighet både för inkommande och utgående trafik. Vårt nät är byggt för att klara upp till 1000Mbit på fiberanslutningen, men det kan variera något beroende på nätets uppbyggnad. En gammaldags ADSL-uppkoppling (ett modem kopplat i telefonjacket) ligger runt 2-24 Mbit och de flesta mobila internetförbindelser på landsbygden ligger i samma hastighet.
Så upplever du att den hastigheten du har i en ADSL- eller mobiluppkoppling är fullt tillräckligt så bör du klarar dig bra med en hastighet på den lägsta nivån i vårt nya fibernät. Men har du behov att högre hastigheter så finns det alternativ i flera steg som finns förtydligat på IP-onlys sida där man gör beställningen av tjänst.
Vad får jag för anslutningsavgiften?
Du kommer att få ett fullt färdigt installerat fiberuttag i ditt hus/företag/lokal. Det enda du får stå för själv är grävning och återställning på den egna tomten.
Kommer jag kunna välja vilka tjänster jag vill ha i mitt fiberuttag?
Ja!
Förutsättningen för att få bidrag till vårt projektet är att vi bygger ett så kallat öppet nät. Nätet kommer därför att vara öppet för alla tjänsteleverantörer. Du är därför inte bunden till ett visst bolag utan kan välja fritt.
Är det kört för mig om jag vill bygga ett nytt hus och få fiber dit?
Vi vill främja inflyttning till landsbygden och har därför på de flesta håll extra kapacitet tilltaget i ledningar och skåp för att lägga till anslutningar. Dock kan kostnaden variera. Se separat fråga/svar.
Vad kostar det att ansluta sig i efterhand?
Kostnaden för efteranslutning varierar beroende på förutsättningarna.
När fibernätet byggdes var det öppet för alla fastighetsägare i aktuellt område att ansluta sig. För fritidshus var det valfritt, men för fastboenden var det mer aktiva påtryckningar, detta för att fiberanslutning ska finnas i huset även fast nuvarande ägare inte ser behovet. I de fall fastighetsägaren inte ville ha en anslutning erbjöd kommunen att bekosta anslutningen förutsatt att vi fick gräva in på tomten och installera, även fast fastighetsägaren skulle använda fibern.
Installationer för fastboenden var bidragsberättigade vid nätets uppbyggnad, vilket gjorde att installationer av fastigheter var betydligt mer förmånligt då, varför anslutningkostnaderna då kunde hållas nere.
Anslutning vid nybyggnation
Om du ska bygga nytt hus och vill ha in fiber rekommenderar vi att du säkerställer att slang för fibern grävs ner samtidigt som el dras fram till huset. Vaggeryds energi är behjälpliga med samförläggning av fiberslang förutsatt de får beställning.
För 34 000 kr får du installation och själva fiberledningen upp till 200 meter. Du står själv för kostnad av nedgrävning av slang för fibern mellan hus och närmaste fiberskåp. Om sträckan mellan hus och närmaste fiberskåp överstiger 200 meter tillkommer kostnaden för materialet på det som överstiger 200 meter.
Ta över en kommunanslutning
Där kommunen stått för kostnaden av anslutningen går det att köpa loss denna anslutning från kommunen. Kostnaden är då 40 000 kr alternativt 30 000 kr om fastighetsägaren själv stod för ingrävningsarbetet.
Ansluta ett hus där anslutning tidigare avslagits från ägaren
Om du köpt ett hus, där tidigare ägare vägrat ansluta fiber till huset, kan kostnad bara tas fram via offert.
Vad kommer jag kunna göra med min nya fiberanslutning?
En fiberanslutning skiljer sig i grunden bara i ett enda avseende mot ADSL- eller mobiluppkopplingar, det är hastighet. Men förutom en betydligt högre hastighet så får man oftast även en betydligt stabilare uppkoppling utan avbrott.
Så uppkopplingen i sig gör ingen skillnad utan det är just hastigheten och stabiliteten du får i en fiberanslutning som underläggar. Du kommer kunna titta på film och annan strömmad media av väldigt hög kvalitet och spela spel över nätet om det är av intresse. Du kommer få en bättre uppkoppling för att att kunna jobba hemifrån, studera på distans och ha goda förutsättningar att starta företag på landsbygden. Du kommer kunna ansluta avancerande larmtjänster, med t.ex högupplösta kameror och annat du kanske bara kunnat drömma om med den förhållandevis dåliga uppkoppling du troligen haft fram till idag.
När kommer de och installerar hos mig?
Det är tyvärr svårt att säga exakt när de kommer just till dig då det är många saker som påverkar på vägen.
1. Det måste finnas rör nergrävt till ditt hus för att blåsa i fiberkalbeln i.
2. Fiberkablen måste vara iblåst fram till ditt hus.
3. Fiberkabeln måste vara inkopplad (svetsad) i det skåp som förbinder din fiberkabel med noden som i sin tur kopplar ihop dig med övriga världen.
Först när de tre ovanstående punkterna är avbockade kan man börja önska att det ringer en installatör med önskan om att få besöka ditt hem för den slutgitiga installationen.
Har man otur så får grannen installerat före man själv får det, vilket troligen bara är just otur om ovanstående 3 punkter är avbockade. Installatörerna försöker ju självklart boka in besöken i bästa möjliga flöde, men turordningen är inte lika självklart för dem som för oss som bor här.
Varför ska vi satsa på fiber?
Den främsta orsaken är att det kopparnät som vi använder idag, alltså telefonkabeln kommer inte finnas kvar om några år. Kopparnätet underhålls inte idag och när telefonnätet blir för dåligt så stängs det ner. Då är vi helt beroende av mobiltelefon och mobilt bredband. Som många av oss märkt så har vi i stora områden dålig täckning. Problemet med mobil kommunikation är också att ju fler som använder det desto långsammare blir uppkopplingen. Man kan inte heller ansluta trygghetslarm till mobil anslutning. Det är alltså bara en tidsfråga till när vi blir av med vår fasta telefon och vårt Internet via ADSL.
Du får en snabbare och stabilare anslutning till en lägre månadskostnad än du har idag. På några års sikt är det en bra affär som kommer kunna ge dig några tusenlappar över i plånboken varje år.
Du är inte beroende av vinstdrivande företag som snabbt kan säga upp din anslutning om nätet inte är lönsamt. Vi kommer tillsammans äga och förvalta fibernätet.
Värdet på din fastighet ökar. Om en möjlig köpare har två hus att välja på, ett med fiber och ett utan så kan han/hon betala 30-40 tusen mer för huset med fiber än det utan. Det kommer nämligen vara den minsta avgiften för efteranslutning, man kan även bli dyrare om det är långa grävavstånd till ditt hus. Den allmänna uppfattningen är att fiber har stor framtids potential.
Kapaciteten i själva fiberkabeln är enorm. Man har vid olika Universitet räknat ut att teoretiskt skulle man kunna skicka all världens Internet trafik i en enda fiber. Det som begränsar är utrustningen i ändarna av kabeln och den är lätt att byta ut allt efter som utvecklingen går framåt. Fiberkabel som är gjord av rent glas har också mycket bra åldrings egenskaper. Glas bryts ner oerhört sakta jämfört med t.e.x koppar.