Frågor och svar

Vår vision är en levande landsbygd. Här har vi samlar frågor och svar – klicka på frågorna för att se svaren.

Varför ska vi satsa på fiber?

Den främsta orsaken är att det kopparnät som vi använder idag, alltså telefonkabeln kommer inte finnas kvar om några år. Kopparnätet underhålls inte idag och när telefonnätet blir för dåligt så stängs det ner. Då är vi helt beroende av mobiltelefon och mobilt bredband. Som många av oss märkt så har vi i stora områden dålig täckning. Problemet med mobil kommunikation är också att ju fler som använder det desto långsammare blir uppkopplingen. Man kan inte heller ansluta trygghetslarm till mobil anslutning. Det är alltså bara en tidsfråga till när vi blir av med vår fasta telefon och vårt Internet via ADSL.
Du får en snabbare och stabilare anslutning till en lägre månadskostnad än du har idag. På några års sikt är det en bra affär som kommer kunna ge dig några tusenlappar över i plånboken varje år.

Du är inte beroende av vinstdrivande företag som snabbt kan säga upp din anslutning om nätet inte är lönsamt. Vi kommer tillsammans äga och förvalta fibernätet.

Värdet på din fastighet ökar. Om en möjlig köpare har två hus att välja på, ett med fiber och ett utan så kan han/hon betala 30-40 tusen mer för huset med fiber än det utan. Det kommer nämligen vara den minsta avgiften för efteranslutning, man kan även bli dyrare om det är långa grävavstånd till ditt hus. Den allmänna uppfattningen är att fiber har stor framtids potential.

Kapaciteten i själva fiberkabeln är enorm. Man har vid olika Universitet räknat ut att teoretiskt skulle man kunna skicka all världens Internet trafik i en enda fiber. Det som begränsar är utrustningen i ändarna av kabeln och den är lätt att byta ut allt efter som utvecklingen går framåt. Fiberkabel som är gjord av rent glas har också mycket bra åldrings egenskaper. Glas bryts ner oerhört sakta jämfört med t.e.x koppar.

Vad får jag för anslutningsavgiften?

Du kommer att få ett fullt färdigt installerat fiberuttag i ditt hus/företag/lokal. Det enda du får stå för själv är grävning och återställning på den egna tomten.

Kommer jag kunna välja vilka tjänster jag vill ha i mitt fiberuttag?

Ja förutsättningen för att få bidrag till vårt projektet är att vi bygger ett så kallat öppet nät. Nätet kommer därför att vara öppet för alla tjänste leverantörer. Du är därför inte bunden till ett visst bolag utan kan välja fritt.

Hur snabbt kan jag surfa med fiber?

Standardhastigheten för fiber är 100 Mbit, vilket ska jämföras med 2-24 Mbit för ADSL. Snabbare fiber anslutningar går att få, upp till 1000 Mbit kan vara möjligt beroende på nätets uppbyggnad.

Är det kört för mig om jag vill bygga ett nytt hus på landsbygden i Vaggeryds kommun i framtiden?

NEJ, vi har som ett av våra främsta mål i föreningen att stärka landsbygdens framtid. Därför kommer du som bygger nytt att få betala samma anslutningsavgift som vid det ursprungliga erbjudandet. Vi vill ju främja inflyttning till landsbygden inte missgynna. Det samma gäller om du startar företag och önska en företagsanslutning.

Vad kommer jag kunna göra med min nya fiberanslutning?

Du kommer att kunna titta på film och annan strömmad media. Du kommer att kunna jobba hemifrån. Du kommer kunna studera på distans. Du kommer ha goda förutsättningar att starta företag på landsbygden.

Du kommer kunna ansluta avancerande larmtjänster, med t.ex högupplösta kameror.